“He caigut! AIXECA’T – AIXECA’M”

“He caigut! AIXECA’T – AIXECA’M”

Què puc fer quan he caigut? El passat dimecres, 31 de maig, vam organitzar un taller per a associats que portava per títol “He caigut! AIXECA’T – AIXECA’M”, a Barcelona. L’objectiu del taller era mostrar tècniques efectives per a aixecar-se de forma independent, segura i sense dificultat, tant en diverses situacions com en diferents llocs.

Què puc fer quan he caigut?

El passat dimecres, 31 de maig, vam organitzar un taller per a associats que portava per títol “He caigut! AIXECA’T – AIXECA’M”, a Barcelona. L’objectiu del taller era mostrar tècniques efectives per a aixecar-se de forma independent, segura i sense dificultat, tant en diverses situacions com en diferents llocs.

El taller el va impartir l’assessor clínic d’IndeeLift, el Dr. Joan Enric Torra i Bou, infermer i professor de la Universitat de Lleida. Expert reconegut en la seguretat del pacient i en la prevenció i cura de lesions, els seus consells teòrics i pràctics tenien com a objectiu ajudar els socis d’ASEM Catalunya a aplicar-los després en la seva vida quotidiana.

La importància de la prevenció

Tots els assistents van explicar que s’havien caigut moltes vegades, tant a casa com a l’autobús, al carrer… Torra i Bou els va explicar que caure és inherent a l’ésser humà, igual que els problemes de circulació a les extremitats. I també els va recomanar integrar la seva malaltia crònica en el seu dia a dia, per aprendre a conviure amb la seva situació.

“Aquestes persones han de ser conscients que no poden evitar caure, però sí que les caigudes tinguin el mínim impacte possible”

En aquest sentit, va parlar de la importància de la prevenció de les caigudes i va recomanar:

En la mesura del possible, una manera de protegir-se és fer una mica d’exercici per tenir flexibilitat i agafar força. Per exemple, poden fer una mica d’estiraments i exercicis amb pilotes al mateix terra, perquè així aconsegueixen major lateralitat i uns moviments molt diferents i, si tenen una caiguda, es fan menys mal (podent aixecar-se del terra després amb IndeeLift).

Si la persona passa molt temps asseguda, ha de procurar aixecar-se una mica de la cadira i moure’s amb cura d’un costat a l’altre (impulsions).

Vigilar la prevenció a casa: cal tenir cura amb les soles dels calçat (que no rellisquin), amb les catifes o altres obstacles que els puguin fer caure.

Què fer quan la persona ja s’ha caigut?

Un cop la persona s’ha caigut, el Dr. Joan Enric Torra i Bou va recomanar el següent:

En primer lloc, verificar que la persona estigui conscient i no tingui traumatisme cranial ni a la columna. En aquests casos, cal trucar al 112.

En segon lloc, saber explicar el que ha passat quan truquem als serveis d’emergència: qui ets, on ets, què ha passat i quina és la situació (què necessites). Perquè “ens posem nerviosos i hem de saber què hem de dir”.

En tercer lloc, si la persona pot aixecar-se sola, ha de posar-se primer de genolls i ajudar-se amb un punt de suport (com una cadira) per aixecar-se. Si necessita l’ajuda del cuidador, és millor que la aixequin com a mínim dues persones, agafant-la per sota dels braços. Tots dos cuidadors han de posar-se de genolls amb la columna en un mateix eix, per evitar fer-se mal a l’esquena (cosa que és complicada quan la persona a la qual han de aixecar té un pes o una alçada considerables).

El nostre assessor clínic va explicar que aquestes persones, quan tenen un episodi de caigudes, sovint es queden a la cadira de rodes per por a caure i fer-se mal de nou, quan és important que es moguin: “Amb un dispositiu d’IndeeLift, podem aixecar una persona del terra fàcilment i, a més, transferir-la de manera segura, de la cadira de rodes o del llit, a una cadira o al sofà; així com ajudar-la a aixecar-se”. I tot això ho pot fer la persona sola o amb l’ajuda del seu cuidador o assistent (segons la seva mobilitat).

Els participants -socis d’ASEM- amb Esther Costabella i Joan Enric Torra i Bou, d’IndeeLift

Un dispositiu amb molta història

El Dr. Joan Enric Torra i Bou es va sentir molt identificat amb els assistents i va recordar el cas de la seva mare, que pesava 120 quilos i, quan sovint es queia, no la podien aixecar ni tres persones juntes. També va explicar la història del pare del fundador d’IndeeLift, Steve Powell, que sovint queia. La seva mare no podia ajudar-lo a aixecar-se, ja que tots dos vivien sols. Per ajudar als seus progenitors, va dissenyar un dispositiu que fos segur tant per al pacient com per al cuidador, ja que, depenent de com aquest aixeca el pacient, es pot fer mal a si mateix. A més, també va voler que fos digne, ja que quan ens caiguem, passem vergonya.

“Els dispositius d’IndeeLift ajuden a evitar que el cuidador es faci mal, ja que d’ell depèn la persona amb dependència”

Aquest dispositiu es pot tenir a casa per ajudar a aquestes persones amb discapacitat que, si poden, també poden col·laborar en els seus propis aixecaments i transferències. En resum, IndeeLift ajuda a aquestes persones a fer exercici, a aixecar-se del terra i a traslladar-se d’un lloc a un altre, amb independència, seguretat i dignitat.

Aquí tens el vídeo resum del taller on pots veure com el dispositiu IndeeLift t’ajuda en el teu dia a dia:

Per ser soci/a d’ASEM Catalunya, tens un 15% de descompte en els dispositius d’IndeeLift!

Demana’ls informació a:

933 46 90 59 / 619 39 47 42

info@asemcatalunya.com

Asem Catalunya
Asem Catalunya
ADMINISTRATOR
Perfil

Posts Carousel

Deixar un missatge

El teu email no serà publicat. Es requereixen els camps marcats amb *

Cancel reply
Free ebooks Library z-lib project
Free ebooks Library z-lib project