Entrevista a Carme Herranz Salinero, advocada del Col·lectiu Ronda

Publicada el 2 de novembre de 2016

  1.- Quina és la teva recomanació a la hora d’ iniciar els tràmits per poder protegir un familiar amb discapacitat en cas de defunció?

Sempre en aquests casos és necessari fer testament, on deixar ordenada la protecció patrimonial i, si és necessari  personal, del familiar amb discapacitat.

 2.-Com recomanes o amb quines condicions perquè sigui inclòs en el testament?

Sempre s’ha d’analitzar el cas concret, partint del patrimoni de la persona que fa testament, del seu context familiar, i de les necessitats concretes de la persona amb discapacitat. A partir d’aquí, es pot dissenyar el testament amb les figures jurídiques més adients que combinin els factors esmentats.

2.- Existeix algun procediment perquè només hereti els béns i no els deutes?

L’acceptació d’herència a benefici d’inventari permet que, qui hereta, només respongui dels deutes del familiar finat amb els béns de l’herència i no amb els propis que pugui tenir.

3.- Puc deixar en herència algun tipus de prestació enlloc de bens immobles o capital?

Hi ha figures successòries que permeten rebre rendes, partint d’un capital que cal administrar.

5.- Quines mesures prèvies al testament o herència creus que es poden prendre per protegir a un fill o familiar discapacitat?

La llei de patrimoni protegit permet constituir un patrimoni per la persona amb discapacitat física o sensorial igual o superior al 65%. A més, es preveuen avantatges fiscals pel familiar que el constitueix i n’aporta bens o diners.

6.- Amb quanta antelació creus que s’hauria de realitzar el tràmit del testament? Quant tarda en executar-se una herència? Quin preu tenen aquests tràmits? (Sempre tenint en compte que el beneficiari seria una persona discapacitada)

Sempre és recomanable fer testament; és un document notarial que en tot moment es pot canviar, i el seu preu és molt assequible. Quan una persona mor, el termini que marca el ritme dels tràmits és el dels impostos que cal liquidar (Impost de successions i Plusvàlues municipals si és el cas); aquest termini és de 6 mesos, tot i que es pot demanar pròrroga. En quant al preu, caldrà abonar les despeses de notaria, registre de la propietat si hi ha finques, honoraris d’advocat si hi ha un assessorament jurídic i fiscal, i els impostos esmentats; els discapacitats, complint certs requisits, tenen reconegudes avantatges fiscals que fan que els impostos es vegin reduïts de forma important.

3

Categories

EntrevistesLLIGAM

Etiquetes

Compartir

Entrades relacionades