Missatge de “confiança però també prudència” davant les vacunes contra la Covid-19 per a neuromusculars

Missatge de “confiança però també prudència” davant les vacunes contra la Covid-19 per a neuromusculars

Amb  la campanya de vacunació ja una mica avançada i quan s’estan donant hores a alguns dels nostres associats per anar-se a vacunar, era lògic i normal que la píndola informativa virtual organitzada la tarda d’aquest dimarts (23 de febrer) sobre aquestes vacunes generés gran expectació. De fet, més de 100 persones es va connectar

Amb  la campanya de vacunació ja una mica avançada i quan s’estan donant hores a alguns dels nostres associats per anar-se a vacunar, era lògic i normal que la píndola informativa virtual organitzada la tarda d’aquest dimarts (23 de febrer) sobre aquestes vacunes generés gran expectació. De fet, més de 100 persones es va connectar a la plataforma Meet per tractar d’aclarir dubtes. La doctora Montse Olivé, de l’Hospital de Sant Pau i membre del Comitè d’Experts d’Asem Cat, i el doctor Daniel Natera, neuropediatra de l’Hospital Sant Joan de Déu, van tractar d’exposar -matisant que el camp de les vacunes no és la seva especialitat, tot i que són coneixedors de la matèria- en quin moment ens trobem i quines són, al seu parer, les recomanacions a seguir o tenir presents en el context actual.

Així, fent-nos un autospòiler en aquest article, començarem el text pel final i anirem a la conclusió o consell que més es va sentir, repetir i que va generar consens entre els dos experts i també per part de l’entitat. En aquest sentit, tots dos es van mostrar confiats sobre les tres vacunes que avui per avui s’estan posant a Espanya, tot i que van voler precisar que cal “prudència”, en el cas que hi hagi dubtes sobre els efectes de la vacuna i si aquesta pot ser contraproduent per a posteriors assajos o tractaments mèdics previstos en neuromusculars. En qualsevol cas, van recomanar, en general, “preguntar als metges de referència de cadascú”. La María Ramos, per la seva banda i en cas que es requereixi, també va posar Asem a disposició de qui ho necessiti per tractar d’ajudar de la forma que es pugui.

La confiança sobre les vacunes deriva, segons van precisar els doctors Olivé i Natera, “dels grans volums de voluntaris que han participat per testar les vacunes i que en tots els casos han estat per sobre de les 15.000 persones”. També, en què “s’han seguit tots els protocols”, “s’han aprovat les autoritzacions respectives” per part de les entitats competents en cada un dels espais geogràfics i s’ha fet “un gran treball de recerca, aprofitant molta de la investigació sobre coronavirus i grip aviar que ja s’havia fet prèviament”. S’han invertit ingents quantitats de recursos, tenint en compte la magnitud i impacte de la pandèmia.

El doctor Natera, en aquest sentit, va assenyalar que en aquest temps de campanya de vacunació on desenes de milers de persones ja l’han rebut en molts països i llocs del món com els Estats Units, el Regne Unit o la Unió Europea, no s’han registrat casos que donin a entendre que hi pugui haver contraindicacions per a les persones amb malalties neuromusculars. Així, es va mostrar confiat sobre la seva “seguretat” i “eficàcia”, tot i que va coincidir amb la doctora Olivé sobre la recomanació de “prudència” en el cas que hi hagi  dubtes sobre si aquesta vacuna pot o no tenir efectes més endavant sobre tractaments que estan en marxa en neuromusculars i que utilitzen adenovirus. Sobre contraindicacions en casos d’al·lèrgies a antibiòtics o altres, Olivé, va aconsellar, per minimitzar riscos, que la vacuna s’injecti en un centre mèdic, tot i que en principi, com també va assenyalar el doctor Natera, en el cas concret dels antibiòtics “no hi ha contraindicacions per a les persones al·lèrgiques”.

Interessant va ser també la intervenció inicial de Daniel Natera, en què va exposar els resultats d’un petit estudi fet a Sant Joan de Déu, publicat en una revista internacional de referència (Journal of Neurology), i que es va realitzar sobre 29 nens menors de divuit anys que havien estat contagiats (amb diagnòstic) de la covid-19. La mitja d’edat d’aquests nens va ser de vuit anys, molts tenien Duchenne, 6 tenien AME-1 i 5 tenien AME-2. Prop de la meitat no podien caminar i necessitaven de suport respiratori. La majoria eren asimptomàtics o tenien símptomes lleus, 2 van rebre tractaments i  26 dels 29 no van haver de ser hospitalitzats i van poder tornar als seus domicilis. Una de les conclusions que van extreure és que “no es van detectar majors complicacions que en nens sans” i que, probablement, “el factor protector de l’edat va ser més important que altres factors com les complicacions respiratòries o d’altres”.


Esperant que aquest article hagi pogut contribuir a aclarir alguns dubtes i exposats aquí molts dels arguments i les xifres que es van comentar aquest dimarts, quedem a la vostra disposició per tractar d’ajudar en el que sigui necessari.

 

 

 

Asem Catalunya
Asem Catalunya
ADMINISTRATOR
Perfil

Posts Carousel

Deixar un missatge

El teu email no serà publicat. Es requereixen els camps marcats amb *

Cancel reply