DRETS I DEURES EN LA SALUT I L’ATENCIÓ SANITÀRIA

Publicada el 20 de març de 2016

El Departament de Salut va aprovar una nova Carta de drets i deures de la ciutadania en relació amb la salut i l’atenció sanitària des de l’última actualització feta l’any 2002. Aquesta Carta és un contracte social entre les persones i el sistema on s’accepta un compromís per part de tots els agents implicats (ciutadans, professionals, administració, etc.)

¿Per què s’actualitza?

Les actualitzacions es reaitzen per tal de mantenir una vigència de llarga durada independentment del context polític i econòmic. Amb això, es garanteix que no estigui subjecte als canvis ideològics del govern ni a les limitacions pressupostàries que puguin sorgir. També ve donada, per a donar resposta a un nou paradigma social degut al paper actiu de les persones en salut i al nou paradigma tecnològic que facilita la interrelació en la societat del coneixement.

Val a dir que tal carta no correspon a un document legal, sinó que conté uns drets i deures que sí que estan regulats per disposicions legals, així com d’altres que s’han incorporat amb l’ambició d’orientar en cas que hi hagi futurs desplegaments legislatius.

Així doncs, es regeix per principis ètics sobre els quals les persones hi tenen un paper actiu, respecten i accepten que son els següents:

  1. El reconeixement de la dignitat de la persona: No es farà cap dany ni ofensa i sempre haurà de ser atès en cas de necessitat.
  2. Principi de llibertat i autonomia: Cada persona pot decidir les seves pròpies decisions en el seu procés de salut.
  3. Principi d’igualtat: Tots hem de tenir un tracte equitatiu en funció de les nostres necessitats.
  4. Principi d’accés a la informació: Hem de tenir accés a la informació i el coneixement en salut com a pilar essencial per a la seva gestió.

Aquests principis es desenvolupen en 10 punts organitzats en: drets i deures

  1. Equitat i no-discriminació
  2. Protecció i promoció de la salut i prevenció de la malaltia
  3. Accés al sistema sanitari
  4. Intimitat i confidencialitat
  5. Autonomia i presa de decisions
  6. Informació sanitària, documentació clínica i tecnologies de la informació i la comunicació
  7. Qualitat i seguretat del sistema
  8. Constitució genètica de la persona
  9. Investigació i experimentació
  10. Participació

Per conèixer la carta sencera es pot consultar el següent enllaç:  Carta de drets i deures de la ciutadania en relació amb la salut i l’atenció sanitària

Categories

Altres notícies

Etiquetes

Compartir

Entrades relacionades