
6 de juliol, divendres a la tarda, vam visitar el Sincrotró ALBA a Cerdanyola del Vallès
Publicada el 9 de juliol de 2018
El divendres 6 de juliol vam visitar des d’ASEM Catalunya al Sincrotró ALBA a Cerdanyola del Vallès (Barcelona) on vam aprendre les aplicacions en recerca d’aquesta macro instal·lació.
Atenció perquè un electró dóna 1 milió de voltes en 1 segon!
Podeu veure més fotos en aquest ÀLBUM.
- Què és un sincrotró?
Un sincrotró és un accelerador de partícules, una eina científica de primer ordre, amb múltiples aplicacions, la construcció és enormement costosa. Al món hi ha uns 60, gairebé la meitat en sòl europeu.
El sincrotró funciona com un microscopi gegantí que permet descobrir els secrets d’àtoms i molècules. Dóna serveis a investigadors i empreses d’alta tecnologia.
El sincrotró està format per una estructura amb forma d’anell de grans dimensions, en l’interior del qual corren electrons a una velocitat pràcticament igual a la de la llum. Gràcies a això es pot produir una llum extraordinàriament intensa -un bilió de vegades més potent que els raigs X- que permet observar fenòmens microscòpics amb una precisió excepcional.
En funcionament des de 2012, compta amb set línies d’experimentació totalment operatives en l’actualitat. Aquestes línies de llum permeten realitzar experiments en diversos àmbits científics: química, ciències de la vida, física, ciència de materials, biologia, nanotecnologia, patrimoni històric i artístic…
Les instal·lacions ocupen 6,5 hectàrees. La part central és un edifici de formigó i vidre en forma de cargol d’un diàmetre de 140 metres i plantes subterrànies on s’ubiquen tallers i centres de producció d’energia.
A Europa hi ha prop de 16 sincrotrons comparables, però ALBA és l’únic situat al sud de la línia París-Trieste (excloent la font europea de Grenoble). Al món hi ha 49 instal·lacions d’aquest tipus.
«És la més complexa i major instal·lació científica construïda mai a casa nostra»
Per saber més sobre què és el sincrotró ALBA i perquè s’utilitza podeu revisar aquests enllaços:
http://www.gencat.cat/especial/sincrotroalba/cat/que.htm
https://www.sincrotronalba.es/es/beamlines
http://www.nationalgeographic.com.es/mundo-ng/grandes-reportajes/como-funciona-sincrotron_4047/9