Viure  la sexualitat com adults

Viure  la sexualitat com adults

Dra. Esther Sánchez presidenta de l’ Associació Nacional de Salut Sexual i Discapacitat (ANNSYD) Primer de tot hem de trencar el primer mite: Les persones amb diversitat funcional no tenen necessitats sexuals (Mentida). Tots independentment del que puguem  tenir o patir, necessitem empoderar-nos sexualment. La vinculació afectiva ens cobreix la necessitat de seguretat emocional i

Dra. Esther Sánchez presidenta de l’ Associació Nacional de Salut Sexual i Discapacitat (ANNSYD)

Primer de tot hem de trencar el primer mite: Les persones amb diversitat funcional no tenen necessitats sexuals (Mentida). Tots independentment del que puguem  tenir o patir, necessitem empoderar-nos sexualment. La vinculació afectiva ens cobreix la necessitat de seguretat emocional i autoestima, i aquesta necessitat es comuna a totes les persones.

L’any 2006, la convenció de la ONU dels drets de les persones amb discapacitat, i ratificat a l’estat espanyol l’any 2008, consagra el canvi d’enfocament de les polítiques sobre discapacitat, en aquesta convenció és van tractar els drets sexuals de les persones, val adir però que a Espanya  a dia d’avui (2016) encara no s’ha posat en practica l’aparat referent a la sexualitat.

Sovint, la sobreprotecció paterna, dificulta el desenvolupament de la sexualitat de la persona i poder desenvolupar la nostra sexualitat, ens ajudarà a desenvolupar-nos com a persona, ja que la sexualitat forma part de la personalitat, manifestant-se  al llarg de la vida  i no quedant limitada a una necessitat fisiològica , sinó que s’amplia la capacitat de comunicar, expressar, donar i obtenir plaer, per el que junt amb l’afectivitat, formen dos components importants d’aprenentatge en el procés d’ aconseguir el major desenvolupament personal.

Les alteracions sexuals en una persona amb una Malaltia Neuromuscular es poden donar per 3 causes diferents:

– Resultat directe d’una afectació neurològica

– Impliquen directament el sistema genital

– Factors psicosocials i culturals que ens envolten.

En aquest cas els factors psicosocials i cultures que ens envolten, son el problema majoritari, tant per les persones afectades d’una malaltia neuromuscular com de la població en general. Entre el 40% i el 80% de les dones pateixen alteracions sexuals i entre el 50% i el 90% dels homes també en pateixen, així doncs es quelcom molt més freqüent del que ens pensem.

Alguns factors psicosocials poden ser:  baixa autoestima, estat depressiu, problemes d’ansietat, por a les relacions, etc. Però tot això ens ho hem de treure del cap.En relació als problemes que poden haver-hi entre una parella, es important, poder separar el que es parella del que es la tasca més de cuidador per poder tenir una bona relació afectiva amb la nostra parella. Cal saber que els majors òrgans sexuals que té el nostre cos són la pell i el cervell, malgrat la creença popular es que son els genitals. És important saber  que si hi ha un bloqueig mental, les neurones sexuals no funcionen correctament.

Per el tema de la incontinència urinària o intestinal, hi ha una pràctica que es l’auto sondatge, que ens permet buidar la bufeta abans de mantenir relacions, aquests pràctica ens poden ensenyar a fer-la les infermeres del CAP (Centre d’Atenció Primària). En quan a la pèrdua de la coordinació dels membres ho podem resoldre delegant en la parella qui tindrà una part més activa i que mantindrà una posició més passiva.

redhill_watercolour_estate_-_june_2013_-_happy_couple_candid_9874991714-iloveimg-compressed

Quines són les alteracions sexuals  més comunes en les dones?

– Disminució de la líbido: ho podem resoldre arreglant-nos una mica i es que quan un es veu bé, té més ganes de fer coses i es mostra més actiu.

– Disminució de la lubricació vaginal: pot ser perquè estiguem prenent una medicació, per falta de mobilitat, en aquest cas podem utilitzar lubricants .

– Alteració de la sensibilitat vaginal: cal recordar que hi ha més zones erògenes que els genitals exclusivament

– Disparèunia: dolor en el moment de realitzar el coit ( dolor que es pot donar en el moment de la penetració, els moviments coitals o en el moment de retirar el penis de la vagina) , aquest dolor, que està relacionat amb la falta de lubricació

– Dificultat o absència d’orgasme vaginal: es poden recorre a altres tècniques/ experiències com l’orgasme mental o l’amor tàntric..

Quines són les alteracions sexuals més comunes en els homes?

-Disminució de la libido: ho podem resoldre arreglant-nos una mica i es que quan un es veu bé, té més ganes de fer coses i es mostra més actiu.

– Disfunció erèctil

-Alteració sensació de l’orgasme: en aquest cas podem potenciar aquelles parts que estan menys afectades

-Disparèunia: en el cas dels homes, és dolor a l’hora de tenir un orgasme.

– Dificultats d’ejaculació:  hi ha homes que no poden ejacular cap enfora, s’ha de saber que no es cap problema perquè l’esperma s’eliminarà més tard orinant.

Hem de saber també que al mercat hi ha un munt de recursos i joguines eròtiques  tant per homes com per dones que ens ajudaran a gaudir amb més plaer el moment de la relació afectiva-sexual.  En el cas dels homes també hi ha fàrmacs i pròtesis de penis que poden ser rígides o semi rígides o el més nou, les ones de xoc que tracten el tema circulatori,  el tractament consta aproximadament de 10 sessions i funcions bastant bé.  En el cas dels fàrmacs és molt important poder-ho consultar al metge, per conèixer si hi ha contraindicacions amb la malaltia que es pateix.

Cal tenir en compte que si recorrem a les joguines sexuals, s’han de comprar en llocs fiables i anar amb molt de compte amb el que comprem online, sempre podem demanar consell als professionals que hi ha a  les botigues especialitzades (sex shops) Des d’ ANNSYD, es recomana la pagina web www.sexoconsentido.com una botiga online, on us podrà atendre una sexòloga i resoldre dubtes que pugueu tenir amb els productes.

Asem Catalunya
Asem Catalunya
ADMINISTRATOR
Perfil

Posts Carousel

Deixar un missatge

El teu email no serà publicat. Es requereixen els camps marcats amb *

Cancel reply