A Friburg, un model de cohabitatge interessant i que obre noves perspectives

A Friburg, un model de cohabitatge interessant i que obre noves perspectives

En aquest article abordem la segona part de la píndola informativa sobre “Noves alternatives d’habitatge”, celebrada aquest mes d’abril (i sobre la qual ja vam escriure una primera entrega). Ara, també de boca de l’Helga Ring, coneixem una iniciativa desenvolupada a la ciutat alemanya de Friburg i que es va començar a gestar el 2011

En aquest article abordem la segona part de la píndola informativa sobre “Noves alternatives d’habitatge”, celebrada aquest mes d’abril (i sobre la qual ja vam escriure una primera entrega). Ara, també de boca de l’Helga Ring, coneixem una iniciativa desenvolupada a la ciutat alemanya de Friburg i que es va començar a gestar el 2011 -de manera que té cert recorregut però, a la vegada, és bastant recent- En qualsevol cas i segons va explicar, “ha creat un precedent i ja hi ha pel país altres propostes de característiques similars”.

Segons va explicar l’Helga, darrere d’aquesta iniciativa de cohabitatge, que es coneix com a “Vaubanaise”, hi ha els pares de nois i noies amb diversitat funcional que, cansats que les Administracions i el sector privat no els oferissin cap alternativa real d’habitatge adequada a les seves necessitats i desitjos, van decidir tirar pel dret i fer-ho ells mateixos, amb un projecte ambiciós d’edifici, valorat inicialment en un pressupost de prop de 8 milions d’euros i una superfície de més de 3.000 metres quadrats.

Segons va precisar, hi viuen “78 persones en 45 unitats de convivència (apartaments)”. D’aquestes 78 persones, 24 tenen diversitat funcional i no totes viuen amb les famílies. De fet, va apuntar que “diversos joves amb autisme viuen de forma autònoma”. L’edifici és gran, amb forma de ventall, orientació al sud i mirant a la badia. “Es dóna molta importància a l’arquitectura, de manera que respecti la individualitat però a la vegada fomenti la comunitat”, va subratllar. L’edifici està lliure de barreres i compta, per a les persones amb diversitat funcional, amb tres modalitats d’habitatge: pisos compartits de 230 metres quadrats per adults amb necessitats d’assistència, un clúster (una planta sencera amb 6 pisos individuals i espais comunitaris) i una tercera opció que correspon a una àmplia zona de l’edifici destinada a un grup de 12 persones que requereixen assistència permanent, ja sigui per una malaltia o per haver patit un accident.

El projecte, segons va explicar, va comptar en un primer moment amb moltes reticències de tots els estaments, incloses les entitats bancàries, l’església o les administracions, però amb el temps aquestes actituds han canviat i s’han traduït a la vegada en ajudes, subvencions, etc. Amb una estructura de cooperativa, no totes les persones que col·laboren en el projecte necessàriament viuen en l’edifici. De fet la cooperativa compta amb el suport de més de 200 persones. Dels 8 milions que es van necessitar en un primer moment ja en van aconseguir cobrir més de 3 milions. L’autogestió és un element clau en la filosofia d’aquesta iniciativa que, com va subratllar l’Helga Ring, persegueix objectius essencials i diferencials respecte als models més tradicionals d’habitatge com: “fomentar l’autonomia, desinstitucionalitzar l’assistència, fomentar l’ajuda mútua entre persones amb molt diverses condicions vitals, promoure l’aprenentatge i la cooperació entre tots, implicar-se en el barri i garantir un accés l’habitatge assequible i estable“.

En el cas d’aquest edifici de Friburg, “el preu de lloguer que van assolir era pràcticament la meitat del que es podia trobar al mercat”, va remarcar.

Asem Catalunya
Asem Catalunya
ADMINISTRATOR
Perfil

Posts Carousel

Deixar un missatge

El teu email no serà publicat. Es requereixen els camps marcats amb *

Cancel reply